Sponsors:

Herdenking brand vrouwenpaviljoen Salem Groot Bronswijk Wagenborgen.

In 1970 vond in Wagenborgen een grote brand plaats. Op zaterdag 24 oktober 2015 was het precies 45 jaar geleden dat de bewoners van Wagenborgen en omgeving deze traumatische gebeurtenis moesten verwerken.

De brand woedde in woongebouw Salem op het Groot Bronswijk terrein. Uit onderzoek naar de catastrofe bleek, dat een jeugdige patiënte in de serre de gordijnen in brand had gestoken. Bij de brand kwamen 17 bewoners om het leven. Lentis (GGZ) waar Groot Bronswijk jaren later bij werd ondergebracht, herdacht samen met familieleden, hulpverleners, oud medewerkers en bewoners van het dorp Wagenborgen deze tragedie. Zowel een afgevaardigde van de Raad van Bestuur als de locoburgemeester van de gemeente Delfzijl voerden het woord. Vertegenwoordigers van de brandweer van de regio Delfzijl en (oud) brandweermannen van Wagenborgen en Winschoten waren tijdens deze herdenking aanwezig. De brandweer uit Winschoten kwam met de ladderwagen de “Ome Dirk”, die tijdens deze dag in 1970, een belangrijke rol heeft gespeeld bij het redden van de patiënten van Salem. Na de herdenking was er in de “Open Poort” in het dorp gelegenheid, na te praten over deze verschrikkelijke gebeurtenis waar ook een kleine expositie was ingericht door Anne Koopmans.

dsc0465

tn_dsc0498

tn_dsc0500

 

 

 

– Bron: http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/26867/grote-brand-vrouwenpaviljoen-salem-herdacht-in-wagenborgen.html#sthash.YzwZ7Ede.dpuf

SOB Agenda

Geen activiteiten.